// Bölcsőde

Bölcsőde, a XXI. század nemzedékének bölcsője

“Szeresd a gyermeket,
Hisz oly hálás szegény,
Egyszerre könny, mosoly ragyog
csillag szemén.”
/Móra F./

Városunkban a bölcsőde a Vörösmarty Mihály Általános Iskola Óvoda, Bölcsőde Nevelési Központ tagintézményeként működik. A bölcsőde a gyermekjóléti alapellátás része, feladata a családban nevelkedő gyermekek /5 hónapos kortól 4 éves korig/ napközbeni ellátása, szakszerű gondozása és nevelése. A régi épület túlzsúfoltsága, valamint a város lakosságának a bölcsődei ellátásra való igénye indokolta az új épület megépítését. A sikeres HEFOP-4.2.1-P.-2004-07-0007/4.0 pályázat “Bölcsőde, a XXI. század nemzedékének bölcsője” címmel, tette lehetővé új, modern EU-s szabvány szerint készült 40 férőhelyes bölcsőde elkészítését, mely 2006-ban került átadásra. Családias, nyugodt környezetben tölthetik napjaikat városunk legkisebb lakói. A tágas épületben négy csoportszoba ad otthont a kicsinyeknek s lehetőséget, hogy fejlődésük egyenletes legyen. Gondosan összeválogatott modern játékeszközökkel, ingergazdag környezetet biztosítunk számukra.

A játék

A játékok többféle tevékenységre motiválják őket: megtalálják a manipulációt-konstruációt ösztönző építőket, sok színes meséskönyvet…
A nagyobbak szívesen érdeklődnek a kreatív lehetőségek iránt, mint gyöngyfűzés, nyomdázás, festés, rajzolás…
Ismerkednek a szerepjátékok lehetőségeivel, miközben elsajátítják a társas viselkedés szabályait a közösség elvárásait, barátokat szerezhetnek. Kedvenceik a mozgásfejlesztő eszközök: az ugráló labdák, csúszdák, dömperek…

“A játék, út a gyermekek számára annak a világnak a megismeréséhez, amelyben élni fognak és amelyet megváltoztatni hivatottak…”

Konyha

A bölcsődében nagy gondot fordítunk a kisgyermekek korszerű táplálására. A modern táplálási elveket vesszük figyelembe úgy, hogy a tápanyag mennyisége, minősége és higiénés követelménye megfelelő legyen. A gyermekek életkora és fejlettségi szintje szerint készül a változatos, évszakhoz igazodó étrend. A finom, színben és ízben összehangolt ételeket helyben, a bölcsőde konyháján készítjük el. A minden igényt kielégítő konyha modern berendezései és felszereltsége szintén a HEFOP-os pályázatnak köszönhető. Szükség esetén biztosítjuk az allergiában szenvedő vagy egyéb étrendjében korlátozott gyermekek étkeztetését is. Célunk, hogy minden kisgyermek jó étvággyal étkezzen s az étkezések során törekszünk, hogy a gyermekek kultúrhigiénés szokásainak kialakítása belső igénnyé váljon.
Segíteni szeretnénk a szülőket életmódbeli, étkezési tanácsokat, ételrecepteket tartalmazó tájékoztató füzeten keresztül, mely reméljük, hogy a szülők részére szemlélet- és gondolkodásformáló szerepet tölt be.

Mi, a bölcsődei ellátásban dolgozó szakemberek családbarát bölcsőde kialakítására törekszünk. A mindennapokban hittel, szeretettel és felelősséggel szolgáljuk a felnövekvő generációt. A bölcsődei hagyományok megőrzése mellett, célunk továbbfejleszteni, új tartalommal megtölteni, értékekkel gyarapítani a szakmai munkát, hogy minél inkább megfeleljünk a kihívásoknak, a gyermekeknek, akiket szeretni, fejlődésükben támogatni mindannyiunk közös felelőssége. Hisszük, hogy az érték, amit a bölcsőde jelent ma, leginkább a társadalom számára érték, aminek mi csupán művelői vagyunk. Bízunk abban, hogy törekvéseink eredményesek lesznek.

“Keresem minden gyermek titkát és kérdezem, hogyan segíthetnék abban, hogy önmaga lehessen.” /Janessa Korczak/